Luieren in Portugal

Na het teleurstellende verblijf op de camping aan de rivier de Guadiana, wat hadden we daar vooraf grote verwachtingen van, werd koers gezet naar Portugal. Dat werd een pittige rit van ongeveer 340 kilometer over rustige wegen. Het Portugese landschap beviel ons wel, hoewel het deel van Spanje waar we vandaan kwamen ook best de moeite waard was. Onze eerste stop onderweg was toen we Portugal net waren binnengereden door de Guadiana-rivier over te steken. Dat leverde, ter herinnering, een paar plaatjes op en bood gelijk de gelegenheid iets te eten en te drinken. De camping waar we naar toe reden is gelegen in het Parque Naturel de São Mamede en wordt gerund door twee heren uit Amsterdam. Eén van hen, Vitor, is van Portugese afkomst en de ander is Ronald. Wij en een Duits stel werden door de eerste ontvangen en bleek een 'entertainer' te zijn die verklaarde de mensen vooral te willen 'pleasen'. Hij was blij dat we niet voor slechts een dag er te willen verblijven, maar voor meer dagen. Dat scheelde op de prijs, want i.p.v. 25 euro hoefden we dan 20 euro te betalen. Na een plekje naar believen te hebben uitgezocht en ons te hebben geïnstalleerd werd er de rest van de dag uitgerust. Zo'n rit over veelal kronkelende wegen is best inspannend.

Bij de rivier de Guadiana

Omgeving camping

Een Daalders Plekje

Omgeving camping

Onderkomen voor volgend jaar

Christusanjelier

Een tweede dag is er vooral om de omgeving eens te gaan verkennen. Bij de camperplek was ons al opgevallen dat de Christusanjelier een ochtendbloeier is die later op de dag spoorloos lijkt te zijn verdwenen. Een nadeel van een verkenning is dat je de weg afloopt, maar dat er geen, of nauwelijks, zijpaden zijn die je kunt inslaan. Dat is in Portugal eender als in Spanje. Je wordt er middels bordjes op gewezen dat het privéterrein is. Het park kent een mooi en indrukwekkend landschap en het lijkt er op dat de rotsblokken op elkaar gestapeld zijn. De oorsprong is een andere. We hadden onderweg vooral oog voor de plantjes en soms was er een vogeltje te bespeuren. We hebben echter de slechte eigenschap om vooral op het heetst van de dag erop uit te trekken en dat is de tijd dat de meeste vogels zich gedeisd houden. De pech met de scootmobiel van Jannie noodzaakte haar al eerder terug te keren, want ze wil natuurlijk de zaak heel houden. Ik liep nog een eindje door en het meest opvallende wat ik tegenkwam was een platgereden pad waarvan de kop ontbrak.

Dusy, de campinghond

Soort eik

Platgereden pad, zielig hè.

Het is best lekker om af en toe een beetje te luieren: languit in de ligstoel wat te dutten of te lezen, maar ik voel toch altijd wel de behoefte om op een gegeven moment in beweging te komen. Jannie bleef vanwege de conditie van haar scoot liever thuis. Logisch dat ik vandaag de andere kant op liep dan gisteren, want wellicht kwam ik nog iets nieuws tegen. Mooie momenten waren er om vogeltjes te fotograferen, maar helaas was ik te laat om 6 Bijeneters te kieken. Het lukte wel bij een Roodborsttapuit (met juveniel), een Roodstuitzwaluw, de Nachtegaal, de Orpheusgrasmus en de overal aanwezige Grauwe gors. Ook kwamen wat leuke plantjes voor de camera. 's Avonds hadden we afgesproken met 'de boys' dat we van hun gastronomische kwaliteiten gebruik zouden maken. We zouden op zijn Braziliaans eten á € 35,- voor zijn tweeën en dat was inclusief een fles rode wijn. Het eten werd helaas iets afgekoeld opgediend en de 8 gebakken, halve krieltjes was wel aan de zeer karige kant. Dat hadden ze zelf ook door en werden er alsnog patatten (met) beloofd. Die kwamen toen we al met het eten klaar waren, maar smaakten overheerlijk. Kennelijk viel ik bij Vitor in de smaak: "Lieve jongen" (bij aankomst had hij mij al - hoezo corona - gekust en vond hij het nodig mij een Japanse massagebeurt te geven. Ik vond toen dat de anderen niet mochten achterblijven en dus had hij nog werk aan 8 anderen. De volgende dag werd afscheid genomen en bij het afrekenen was er wel een tegenvallertje, want de rekening viel € 15,- hoger uit dan was voorzien. Het was voor de elektriciteit was de verklaring, maar dat hadden ze natuurlijk bij het inchecken al moeten melden. Een trucje, maar wel eentje waar ik wellicht in een review nog melding over ga maken.

Roodborsttapuit

Roodborsttapuit met juveniel

Roodstuitzwaluw

Orpheusgrasmus

Nachtegaal

Flessenborstel, tuinplant.